Afā o le la e ono fa'aoso ai moli i matu e taia ai le lalolagi i aso nei

O le afā o le la o loʻo agaʻi atu i le lalolagi ma mafai ona faʻaosoina aurora i vaega o Amerika i Matu.
O afā o le geomagnetic o loʻo faʻamoemoeina i le Aso Lulu ina ua maeʻa ona faʻaalia e le Sun se coronal mass ejection (CME) i le aso 29 o Ianuari - ma talu mai lena taimi, o mea malosi ua agai atu i le lalolagi i le saoasaoa e sili atu i le 400 maila i le sekone.
O le CME ua faamoemoe e taunuu ia Fepuari 2, 2022, ma atonu na faia i le taimi o le tusitusi.
O CMEs e le o se mea e masani ai. E eseese a latou taimi ma le taamilosaga o le La 11-tausaga, ae e matauina ia le itiiti ifo i le vaiaso.
A iai, e mafai e CME ona a'afia le maneta o le lalolagi ona o le CME lava latou te la'u mai le la.

moli eleele la

moli eleele la
O lenei aafiaga o le maneta o le lalolagi e mafai ona taitai atu ai i aurora e sili atu le malosi nai lo le masani, ae afai e lava le malosi o le CME, e mafai foi ona afaina ai masini eletise, folauga ma vaalele vaalele.
O le National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Forecast Center (SWPC) na tuʻuina atu se faʻaaliga i le aso 31 o Ianuari, ma lapatai mai e faʻapea o le a faʻamoemoeina se afa geomagnetic i lenei vaiaso mai le Aso Lulu i le Aso Tofi, ma e mafai ona oʻo atu i lona tulaga sili ona malosi i le Aso Lulu.
O le afā e faʻamoemoeina o se G2 poʻo se afa feololo. I le taimi o se afā o lenei malosi, e mafai ona oʻo i le eletise eletise maualuga maualuga, e ono manaʻomia e 'au e pulea le vaʻa vaʻa le faia o faʻasaʻoga, e mafai ona faʻavaivaia leitio maualuga i latitu maualuga. , ma aurora atonu e maualalo e pei o Niu Ioka ma Idaho.
Ae ui i lea, na taʻua e le SWPC i lana faʻaaliga lata mai e faʻapea, o aʻafiaga faʻafuaseʻi o le afa o le Aso Lulu e mafai ona aofia ai le vaivai o fesuiaiga o fesoʻotaʻiga ma le vaʻaia o aurora i latitu maualuga e pei o Kanata ma Alaska.
E fa'asa'olotoina CME mai le La pe a toe fa'avasegaina le fa'a'ese'ese ma le fa'apipi'iina o le fa'amageta o le atemosifia o le La i se fa'atonuga fa'aletonu, lea e fa'afuase'i ai ona fa'asa'olotoina le malosi e pei o afi mumu ma CME.
A'o feso'ota'i afi mumu o le la ma CME, aua le fa'afememea'i. O mumu o le la o le emo fa'afuase'i o le malamalama ma le malosi maualuga e o'o atu i le lalolagi i totonu o minute. O le CME o ao o mea fa'agata maneta e mafai ona umi aso e o'o atu ai i lo tatou paneta.

moli eleele la
O nisi afa o le la e mafua mai i le CME e sili atu ona ogaoga nai lo isi, ma o le mea na tupu i Carrington o se faʻataʻitaʻiga o se afā malosi tele.
I le tulaga o se G5 poʻo le "matuʻu" vaega afa, e mafai ona tatou faʻamoemoe e vaʻaia nisi o faiga faʻapipiʻi ua paʻu atoatoa, faʻafitauli i fesoʻotaʻiga satelite, leitio maualuga e alu offline mo aso, ma aurora i saute e pei o Florida ma Texas.


Taimi meli: Mati-01-2022